Van OPEN naar GroenLinks-PvdA op de Utrechtse Heuvelrug
Onze lokale ledenvergadering heeft recent besloten dat wij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zullen gaan als GroenLinks-PvdA Utrechtse Heuvelrug. Met een nieuwe naam, maar nog steeds met dezelfde sociale en groene waarden: een samenleving waarin we omzien naar elkaar, juist ook als overheid, en een samenleving die zorgdraagt voor toekomstige generaties.

Bij de raadsvergadering van 10 april 2025 kondigde de fractie van OPEN bij monde van Koos de Bruijn aan verder te gaan onder de naam GroenLinks-PvdA Utrechtse Heuvelrug. Waarna de fractieleden hun maanbordjes om wisselden en de aangepaste site van GroenLinks-PvdA op de Utrechtse Heuvelrug in de lucht kwam: groenlinkspvda-uh.nl.
(Lees meer ….. )
Als blijk van waardering voor de prettige samenwerking kregen alle collega-raadsleden en wethouders een lekkernij op hun bureau in de kring van de Raad. Het is een krakeling, die de vorm heeft van een lemniscaat. Voor ons staat de lemniscaat symbool voor de continue aandacht die nodig is voor een sociale en groene samenleving. Een samenleving waarin we omzien naar elkaar, juist ook als overheid. En een samenleving die zorg draagt voor toekomstige generaties. Ook daar staat de lemniscaat symbool voor.

En waarom juist nu?

Sinds 2010 doen wij als progressieve combinatie van GroenLinks en PvdA mee aan de lokale verkiezingen. In 2018 en 2022 deden we dat onder de vlag van OPEN.
Wij zijn verheugd dat ook landelijk deze samenwerkingsgeest postgevat heeft. In het licht van de steeds verder gaande landelijke samenwerking van beide partijen, heeft onze lokale ledenvergadering recent besloten dat wij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in zullen gaan als GroenLinks-PvdA Utrechtse Heuvelrug. Daarom hebben wij als fractie besloten ook alvast onder die naam verder te gaan.
Aan onze fractie en politieke koers verandert niets; die blijft onverminderd sociaal en groen. Vanzelfsprekend blijven we ook werken aan politieke meerderheden om deze idealen te bereiken. Vanaf nu zal overal onze nieuwe naam prijken op moties, amendementen, websites én onze naambordjes hier in de Raad.

Geen gedachtenpolitie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug
Bij het vragenuur van de Raadsvergadering van 10 april 2025 heeft ons raadslid Koos de Bruijn samen met Lennart van der Burg (D66) vragen gesteld over de onrust die 2 weken terug ontstond onrust over het huisbezoek dat een klimaatactivist in Amersfoort van politie-agenten kreeg.
(Lees meer ….. )
De politie heeft intussen haar excuses aangeboden voor dat huisbezoek. “Dit is niet de politie die wij willen zijn”, reageert korpschef Janny Knol. “Wij kunnen mensen niet aanspreken op hun deelname aan een demonstratie. Of vragen naar hun standpunten. We zijn geen gedachtenpolitie.”
Wel mag de politie bij mensen langs de deur als bepaald gedrag daar aanleiding voor geeft, zegt Knol. “Bijvoorbeeld om zorgen te uiten of hen te wijzen op strafbaarheid van bepaalde gedragingen.”
In de uitzending van Nieuwsuur van 25 maart jl die hierover ging zat ook een inwoner van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die zo’n huisbezoek gehad heeft.
Desgevraagd door Koos de Bruin stelde de Burgemeester ook namens de lokale politie dat hij volledig achter het demonstratierecht van de inwoners van deze gemeente staat. Ook beaamde de Burgemeester dat dit soort bezoeken als intimiderend ervaren kunnen worden. Die zouden niet mogen plaatsvinden als geen sprake is van strafbare handelingen, of stevige vermoedens daarvan.

Zienswijze kadernota RDWI (regionale sociale dienst) voor 2026-2029
De zienswijze op de kadernota van de RDWI (regionale sociale dienst) voor 2026-2029 stond als hamerstuk op de agenda. Ons Raadslid Selina Veenvliet-van Krieken heeft echter in overleg met de andere raadsraporteurs van de raad de volgende stemverklaring afgelegd om daarmee extra aandacht te houden voor het welzijn van onze inwoners.
(Lees meer …..)
“Als raads- rapporteurs staan wij achter de zienswijze zoals opgesteld door het college, met speciale dank aan mevrouw van Eeden. Wij delen de complimenten en vragen die in de brief genoemd worden. Vooral de opgenomen taakstelling (rondom de CAZ (Collectieve Aanvullende Verzekering die onze gemeente aanbiedt) vraagt in de verdere concretisering een zorgvuldige afweging van risico’s en consequenties, zodat het niet ten koste gaat van onze zorg voor inwoners.
Voorts vinden wij dat de lokale aanpak voor maatschappelijke participatie, maatwerk en integrale samenwerking (met de dorpsteams) blijvend aandacht vereisen.
Wij zijn blij dat de aangekondigde taakstelling dienend is aan de kaders die wij als gemeente hebben gesteld zoals werken vanuit vertrouwen en meer ruimte voor professionele afweging. We zien uit naar de nadere uitwerking in de begroting 2026.”

Voor meer informatie, neem contact op met Selina Veenvliet-van Krieken of Clemens Festen.

Aanpassing bestemmingsplan recreatieterreinen
Na een pittige discussie in de beeldvorming was er afgelopen maandag een zeer positieve oordeelsvorming over het te nemen besluit voor de Bonte Vlucht. Er is brede overeenstemming om de oorspronkelijke keuze van de Raad om een uitzonderingspositie te creëren voor de Bonte Vlucht, gezien de unieke positie van het terrein en de corridorfunctie voor de natuur.
(Lees meer …..)
Natuurlijk, we weten niet of de ruimtelijke onderbouwing stand houdt bij de Raad van State, maar we zijn blij met de uitspraak van de wethouder om deze met verve te verdedigen. In de laatste dagen is er ook constructief samengewerkt om het amendement zo scherp mogelijk te formuleren.
Raadsleden hebben ook mail ontvangen van een recreant die zich zorgen maakt over de rechten van recreanten die mogelijk last krijgen van onze keuze. Daarom hecht ik eraan om ook hier aan te geven dat onze keuze alleen geldt voor nieuwbouw en dat bestaande woningen hierdoor niet worden getroffen.

Voor meer informatie, neem contact op met Goof Lindijer

Sportvoorziening Amerongen
In Amerongen is er flinke discussie over de toekomst van de sportvoorzieningen en de wens om sociale en midden-huurwoningen te kunnen laten bouwen. Er is besloten tot een nader onderzoek waarin de belangen van sport, ontmoeting en wonen in afstemming met elkaar zullen worden onderzocht. Selina Veenvliet-van Krieken heeft de volgende verklaring afgelegd.
(Lees meer …..)
OPEN/GroenLinks-PvdA UH vindt het zo optimaal mogelijk dienen van het algemeen belang belangrijk. Als het gaat om de sportvoorzieningen in Amerongen zien we dat onze inwoners gebruikmaken van een rijk aanbod aan sporten en dit samen vormgeven in gezonde sportverenigingen. Daar zijn we dankbaar voor, dat koesteren we.
Tegelijk zien we de meerwaarde van een multifunctioneel centrum dat bruist van activiteiten en een ruim aanbod heeft in verschillend gebruik voor alle inwoners en bezoekers van ons mooie dorp. Niet alleen de bibliotheek, maar ook de ontmoetingsruimte voor ouderen, het sportcafé en het jeugdhonk zijn onmisbaar in het leefbaar en vitaal houden van ons dorp. Omwonende ergeren zich al jaren aan het uitzicht van de sporthal omdat eerder geplande renovatie nooit geheel is afgemaakt.

Nu behoeft de sporthal, het jeugdhonk en een deel van de buitenschil van het pand aandacht. De woningbouwvereniging wil zich concentreren op zijn hoofdtaak, en wil af van verantwoordelijkheden die contractueel nu op hun bordje liggen. OPEN is met Rhenam van mening dat sportvoorzieningen en jeugdhonk de verantwoordelijkheid zijn van de gemeente.
OPEN erkent ook de enorme behoefte aan woonruimte, met name voor starters en senioren. Er is grote nood aan sociale en midden-huurwoningen. Toch zijn er 15 jaar geleden afspraken gemaakt en daar horen verantwoordelijkheden bij. OPEN is blij met de constructieve gesprekken die de wethouder heeft met Rhenam en maakt zich tegelijk zorgen. De haast die Rhenam heeft is begrijpelijk en tegelijkertijd hebben dit soort projecten nu eenmaal tijd nodig omdat er zoveel verschillende stakeholders en belangen zijn. Festina lente, haast je langzaam, zou ik willen zeggen, snelle stappen nu zorgen in dit soort zaken regelmatig tot vertraging en hogere kosten later.

De vraag is of de raad akkoord gaat met een vervolgonderzoek naar een meer optimaal scenario. Voor OPEN heeft nog een onderzoek niet de voorkeur (er is al genoeg onderzocht), echter zien wij op een aantal punten verbeteringen in wat het onderzoeksbureau nu heeft opgehaald en zien wij dat een groot deel van de raad wel behoefte heeft aan vervolgonderzoek. Als we dan toch de wethouder op pad sturen, laat dat dan met een heel heldere, concrete opdracht zijn.
OPEN bepaalt haar voorkeur aan de hand van deze uitgangspunten:

  1. Leefbaarheid in het dorp waar voldoende sportvoorzieningen, een functioneel jeugdhonk en optimaal gebruik van Allemanswaard als voorwaarden gelden.
  2. Een duurzame exploitatie door constructief overleg te organiseren tussen gemeente, sportverenigingen en andere (potentiële) gebruikers over optimaliseren van exploitatie om te komen tot een financieel duurzaam model.
  3. Als derde speerpunt het realiseren van zoveel mogelijk sociale en midden-huurwoningen zodat met name senioren en starters ook hier in Amerongen kans hebben om te kunnen wonen.

Voor OPEN zijn al deze aspecten belangrijk. Wij streven naar een zorgvuldige afweging van al deze aspecten in ons besluit. Niet alles kan altijd, maar er kan in dit besluit een heleboel.

Voor meer informatie neem contact op met Selina Veenvliet-van Krieken.

Integraal Beheerplan Buitenruimte
We willen fietsgemeente zijn. De Omgevingsvisie stelt de fietser en wandelaar centraal en de fietser krijgt de ruimte door o.a. veilige (snel)fietspaden. Dat moet ook in het beheersplan tot uitdrukking komen.
(Lees meer ….)
Die veilige fietspaden zijn niet te rijmen met het huidige kwaliteitsniveau C. Dus in ieder geval voor doorgaande routes moet het kwaliteitsniveau naar A. Ook voor de overige wegen en verhardingen is een hogere kwaliteit nodig.

Voor meer informatie neem contact op met Goof Lindijer.

Commissielid al met 16 jaar
Met algemene stemmen is een motie aangenomen dat jongeren al met 16 jaar commissie lid kunnen worden! De griffie gaat hiervoor een voorstel opstellen.

Verblijfsregeling voor in Nederland gewortelde kinderen
Christen Unie, OPEN/GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren hebben een motie ingediend om te pleiten voor een verblijfsregeling voor in Nederland gewortelde kinderen. Dat gaat om kinderen die niet vallen onder het oorspronkelijke kinderpardon van 2019. Goof Lindijer was een warm pleitbezorger.
(Lees meer ….)
Afgelopen zondag was Goof met een kerkelijke groep bij Kerkasiel Kampen. Indrukwekkend hoe er al meer dan 4 maanden 7×24 uur een kerkdienst in stand wordt gehouden door 50 lokale vrijwilligers en inbreng uit het hele land. Wellicht is kerkasiel een achterhaalde regeling en het is zeker geen oplossing voor de familie Babayants en andere gezinnen die al meer dan 5 jaar in procedure zitten waardoor kinderen die amper hun land van oorsprong kennen, volledig geneerlandiseerd zijn, en nog steeds in een AZC verblijven.
Wel hebben de Gemeentes Amersfoort en Kampen een motie aangenomen om vanuit hun gemeente een signaal en een oproep richting Den Haag te doen om het kinderpardon uit 2019 opnieuw toe te passen.
Belangrijk is dat we ons realiseren dat deze problematiek ook bij ons speelt. En ja, gelukkig kunnen ook zij gebruik maken van onze wettelijke mogelijkheden. En dat zulke procedures zo lang duren, dat ligt helaas aan de snelheid van de IND. Als een eerste uitspraak pas na 2 ½ jaar komt, dan kom je met één beroep en een nieuwe uitspraak zo boven de 5 jaar.

De burgemeester maakte duidelijk dat er in onze gemeente twee gezinnen en 7 kinderen zijn die hiermee te maken hebben. Hij zei ook dat we als gemeente geen enkele formele rol hebben bij de uitzettingsprocedure. Hij wordt er ook niet over geconsulteerd.

Sommige partijen hadden principiële bezwaren tegen de motie. De conclusie was dat de partijen met een Haagse verbinding daar aan de bel moesten gaan trekken. De motie is niet aangenomen.

Ambtelijke tijd verspild?
VVD, CDA en SGP hebben een motie ingediend waarin werd gezegd dat er geen ambtelijke tijd verspild moest worden met een bericht over een jachtstoel op het landgoed Kombos aan de eigenaren aldaar. De motie gaf aanleiding tot commotie.
(Lees meer …)
Die commotie ontstond omdat de wethouder eerder al een toezegging had gedaan om een bericht aan de eigenaren door te geven over de discussie in de Raad. Ons Raadslid Koos de Bruin zei dat deze motie aanvoelde als een soort motie van wantrouwen naar de wethouder en dat was volgens hem absoluut niet aan de orde. De motie is verworpen.